Bylinná bílá čokoláda s thajským hořkým melounem - strong - vzorek

 

vzorek jedinečné funkční bylinné čokolády s thajským hořkým melounem, extra silná a jemná, s velmi dlouhou příjemnou dochutí; hmotnost (netto): 25 g až 75 g dle výběru (varianty: "native" = 25 g, "sůl" = 25 g, "mandle" = 25 g a 3 v 1 ("native" + "sůl" + "mandle") = 75 g); min. trvanlivost do: 02/2025; původ: Česká republika

Dostupnost Zvolte variantu Skladem Skladem Skladem Skladem
Varianta
199 Kč 75 Kč 75 Kč 75 Kč od 75 Kč    
Značka NepustilTea-original
Kategorie Thajský hořký meloun/okurka
 

FUNKČNÍ POTRAVINA

Čokoládu s hořkým melounem (7) lze považovat za funkční potravinu (1), (2), která svými vlastnostmi (složením, působením a specifickými funkcemi) přispívá:
k pozitivnímu ovlivnění fyzického a duševního stavu; k posílení biologických obranných mechanismů; k ochraně před metabolickým syndromem (8) (specifickým onemocněním); k podpoře organismu při rekonvalescenci a k optimalizaci využití energie (například při sportu).

SLOŽENÍ

přírodní verze - "native"
kakaové máslo (20) (40%) + sušená třtinová šťáva (18) + mléko (24) + thajský hořký meloun (1%)
s posypem - "sůl" (5)
kakaové máslo (40%) + sušená třtinová šťáva + mléko + thajský hořký meloun (1%) + mořská sůl
s posypem - "mandle" (4), (5), (6)
kakaové máslo (40%) + sušená třtinová šťáva + mléko + thajský hořký meloun (1%) + fritované, lehce solené mandle (6)

(!) žádná verze čokolády neobsahuje emulgátory (8), palmový olej či jiné náhradní tuky (21), barviva, rafinovaný cukr (19), (22), (23), "lepidla" ani konzervanty (!)

PŮVOD, BALENÍ A SKLADOVÁNÍ

Česká republika; čokoláda je balena ve dvou obalech určených pro potraviny (13), čokoládu nevystavujte vyšším teplotám (25)

DOPORUČENÁ KONZUMACE A "TEAPAIRNIG"

neomezeno = dle chuti a potřeby (3); párování čokolády s čajem je i není jednoduché :-), čokoláda se velmi hodí k nálevu (čaji) z hořkého melounu a v podstatě k jakémukoliv chuťové svébytnému čaji, kdy v kombinaci s pravým čajem bílým, zeleným, žlutým, polozeleným, černým či tmavým (např. s pchu-erem shu) získáte nepřeberně chuťových zážitků a každý si najde své preference (16)

OJEDINĚLÉ CHUTĚ A DOCHUTĚ

všechny verze čokolády dobře zahání chuť na sladké, jsou extra silné a jemné; verze přírodní ("native") má velmi dlouhou čistou sladko-hořko-mléčnou chuť; ve verzi s posypem solí (mořskou) se snoubí hořkost/sladkost a jemná slanost; verze posypaná mandlemi (fritovanými, lehce solenými) překvapuje hořkostí, sladkostí s výraznou notou mandlí a lehkou slaností; všechny verze oplývají extrémně dlouhou dochutí, která přetrvává řadu minut (14)

VÍTE, ŽE:

- hořký meloun/okurka je zelenina, která se často konzumuje v tzv. "modrých zónách" (11), kterých je na světě jen pár a lidé se v nich dožívají vysokého věku
hořký meloun patří mezi zeleninu (byliny), která umí likvidovat Helicobacter pylori (12) v trávicím traktu (v žaludku) a reguluje (snižuje) hladinu krevního cukru (10)(13)
- hořký meloun působí (pozitivně) při postižení tzv. metabolickým syndromem (8)
- hořký meloun se - v místech kde neroste - používá jako bylinný čaj ve formě nakrájených usušených plátků (i ve formě drcené či prášku)
- příprava nápojů z hořkého melounu je snadná - používáme vroucí vodu, luhujeme dle chuti a zhotovíme opravdu hodně čaje (14)
- díky zamletí hořkého melounu obsahuje čokoláda i vlákninu
-  správně vyrobená bílá čokoláda, jejímž základem jsou pouze tři suroviny = kakaové máslo, cukr a mléko, je obvykle mléčně sladká; čokoláda s hořkým melounem je však mléčně sladká a hořká zároveň - všechny chutě jsou propojeny v zajímavou, téměř návykovou kombinaci :-)
- variace hořkých a sladkých chutí, zaoblených mlékem a zesílených nefalšovaným kakaovým máslem je jako něžné pohlazení, které jen tak nepomine
- čokoláda se hodí k výrobě dezertů, pěn, jako poleva i k ozdobě (kupř. dortu cheesecake) 
- teplé kaše (jáhlová, rýžová, pohanková...) ozdobené strouhanou čokoládou jsou doslova famózní (15)
- hořký meloun zamletý to čokolády má mimoevropskou bio certifikaci TH-BIO-152-THAILAND (17)
- v čokoládě je použita sušená třtinová šťáva, která je ryze přírodním nerafinovaným produktem a výborným zdrojem energie při vyčerpání a zátěži (18)

P1010017_NepustilTea

071B_oriznute

LEGENDA, ODKAZY A POZNÁMKY (... DOPLNĚNÍ PRO ZVÍDAVÉ)

(1) funkční potraviny - musí být skutečnými potravinami, nesmí mít tabletovou ani práškovou formu a jako běžné potraviny by se měly (poměrně často) konzumovat; funkční potravina musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný a prokázaný příznivý efekt na zdraví (zdroj: Fórum zdravé výživy)
(2) funkční potravina (zdroj: WikiSkripta)
(3) čokoláda patří mezi potraviny, lze jí tedy relativně konzumovat "bez omezení" (s ohledem na obsah byliny maximálně 8 tabulek denně)
(4) olivový olej -
(5) mořská sůl -
(6) mandle - možný alergen
(7) hořký meloun - samostatné webové stránky byliny - www.BitterMelonTea.cz
(8) metabolický syndrom (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(9) bakterie Helicobacter pylori (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(10) pozitivní ovlivňování hladiny cukru v krvi lze prezentovat = tvrzení patří mezi tzv. "povolená zdravotní tvrzení" legislativou EU - viz seznam "on hold":

on_hold_momordica

"vztah momordiky ke zdraví" (přepis z tabulky): reguluje hladinu glukózy v krvi (tj. udržuje správnou hladinu krevního cukru (glukózy) v krvi)

(11) modré zóny (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(12) příprava čaje z hořkého melounu (článek na webu CajovaSkolka.cz)
(13) čokoláda je balena v obalech určených pro potraviny (uzavřený sáček z tatrafánové fólie) a vložena do třívrstvého sáčku se zipem, který čokoládu dokonale chrání proti světlu a vlhkosti; zipový sáček je uzavřen ne však zavařen - uvnitř zůstává čistý a můžete jej dále použít dle libosti; každé balení je opatřeno etiketou v českém jazyce, s uvedením informací dle platných právních předpisů a s upozorněními (adekvátními bylinnému čaji); v sáčku je vložena rozšiřující informace o čokoládě (jak správně skladovat čokoládu - viz článek)
(14) pokud čokoládu správně ochutnáte (viz článek) a nebude již nic jíst a pít, bude vám příjemná dochuť v ústech přetrvávat velmi dlouho; dochuť čili "aftertaste" je termín z čajového ranku a pro specifičnost čokolády s hořkým melounem se použití právě zde víc než hodí
(15) rozhodně nezapomeňte přidat plátky pomeranče a případně lehce osolit
(16) nebojte se experimentovat; zkuste čokoládu i s nápoji, které byste k ní zrovna nepili... (dobré pivo, whisky či káva); zajímavé jsou kombinace čokolády i s jinými pochutinami (ořechy, sušené ovoce...) ale i se sýry... :-); více o párování čokolády s čajem se dočtete v článku "Párování čaje s jídlem-01"

novy_skne-certifikaci_carousel

(17) USDA ORGANIC = "bio USA", Organic Thailand = certifikace organického zemědělství, TH-BIO-152-THAILAND = "thajské bio"
(18) hlavní složkou sušené třtinové šťávy je sacharóza (65 % hmotnosti v sušeném stavu), dále (v menší míře) obsahuje glukózu a fruktózu, mnoho vitamínu A, některé vitamíny skupiny B,  vit. C, vit. D a vit. E; z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan (viz. článek)
(19) výroba rafinovaného cukru (viz. článek), jež byla vynalezena po napoleonských válkách a Čechy se posléze staly - díky pěstování cukrové řepy - světovou "cukrovou" velmocí,  uvedla v zapomnění používání přírodního produktu - sušené třtinové šťávy :-(
(20) kakaové máslo je součást kakaového bobu, který má složení cca 51 % kakaového másla a 49 % kakaa (viz článek)
(21) u běžných komerčních čokolád jsou - na úkor čistého kakaového másla - přidávané náhradní tuky, jejichž výčet není není povinnost (ve složení čokolády) uvádět, jejich "chuť/nechuť" se zastírá cukrem a pro zlepšení zpracovatelnosti i konzistence hmoty čokolády jsou zhusta používány emulgátory různého složení (viz rozdíl mezi manufakturní (tj. ruční) a průmyslovou (tj. komerční) výrobou čokolády - přehledně; příklad přidávaných rostlinných tuků do průmyslově vyráběných čokolád: palmový olej, olej z jader manga, salu nebo bambucký tuk (olej z máslovníku...
(22) u čokolád to je tak, že pokud je na prvním místě ve složení uveden cukr, má v čokoládě největší % podíl; v komerčních čokoládách se běžně používá cukr rafinovaný (srovnej s (18), (19))
(24) mléko se používá sušené (nikoliv to z reklamy od fialové krávy "milky")
(25) ideální teplota skladování čokolády je mezi 13 a 21 °C; vyšší teplota může vést k jejímu roztátí a nižší teploty podporují výsev tukového nebo cukrového výkvětu (oba stavy nejsou překážkou ke konzumaci čokolády)