Mohlo by vás zajímat (FAQ)
... i vám může bylina pomoci! Proč?
Podle nejnovějších vědeckých studií se k léčebným účelům používají především plody, jež obsahují askorbigen (vázaná forma kyseliny askorbové) steroidní saponiny (tzv. charantin) a glukokinetické látky, jež pozitivně působí na snížení hladiny krevního cukru při onemocnění diabetem. Momordika zvyšuje účinek inzulinu, má antivirové, antibiotické a protiparazitické účinky. Zastavuje růst řady bakterií, podporuje imunitu a snižuje cholesterol. Mezi nejdůlěžitější účinky momordiky patří pozitivní působení při diabetu a jeho komplikacích, proti obezitě a ukládání tuků, u žaludečních vředů, proti Helicobacter pylori a zřejmě i proti mnoha druhům rakoviny.
Nejzajímavější je působení momordiky proti ukládání tuků. Bylo prokázáno, že momordika snižuje množství tuku v těle zvířat vystavených nezdravé dietě se zvýšeným obsahem tuků. Momordika též snižovala množství vnitrobřišního tuku. Vědecké práce ukazují, že snížení obsahu tuku bylo provázeno celkovým zlepšením několika ukazatelů spojených s tzv. metabolickým syndromem (komplexem poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob).
... jak bylinu pít?
Stejně jednoduše jako jakýkoliv pravý čaj. Vsypeme jednu vrchovatou polévkovou lžíci (cca 4 g) do konvice (1 litr) a zalijeme horkou vodou, louhujeme 3 až 5 minut dle chuti, slijeme nebo necháme v nálevu, lze zalít i opakovaně pokud budeme první nálev louhovat kratší dobu než 3 minuty, záleží na chuti každého, v Thajsku a jinde v Asii se obvykle připravuje pouze jeden silný nálev
---> alternativní přípravy
... proč bylinu pít?
Kvůli pozitivním účinkům na lidské zdraví! Bylina umí celkově vylepšit zdraví, bojuje proti civilizačním chorobám a je účinná proti mnohým druhům rakoviny, snižuje nadváhu, poskytuje příjemné chvíle při pití a inspiruje k činům a hlavně likviduje Helicobacter pyroli :-)...
... kolik byliny pít?
V Čechách je povoleno vypít denně výluh ze 4 g byliny (tj. celkem 1 litr výluhu připraveného z jedné polévkové lžíce byliny). Z praxe vyplývá, že pro léčebné účinky je nutno pít množství větší. Optimální množství je dvojnásobné. Nemusíte vypít dva litry - stačí si dělat nálevy koncentrovanější nebo je přimíchávat do alších tekutin. Forma nálevu (zda teplý nebo zchlazený) není rozhodující. Podobně, jako u konzumace nálevů z jiných bylin, je dobré po léčebné kúře (viz níže) vložit alespoň měsíční přestávku a pití střídat či doplňovat konzumací kvalitních sypaných čajů (tj. v bio kvalitě, pokud možno co nejčerstvějších, dobře prodávaných, skladovaných, správně označených, se známým původem, jasným rokem výroby a dovoditelnou trvanlivostí)
(více o nakupování čaje)
(více o tzv. shelf-life)
... bylina Bitter-Melon Tea je v české literatuře označována jako "hořký meloun", je to správně?
Ano! Název "hořký meloun" použil ve své knize MUDr. Jonáš. Hořká okurka je však názvem, jež se mi zdá - s ohledem na tvar plodu - logičtější. Z hlediska botanické příslušnosti rostliny k tykvovitým (kam patří meloun i okurka) je to však jedno...
---> více viz kniha MUDr. Josefa Jonáše, Jiřího Kuchaře - SVĚT PŘÍRODNÍCH ANTIBIOTIK - TAJNÉ ZBRANĚ ROSTLIN - 88 přírodních zdrojů pro prevenci i terapii virových, bakteriálních a plísňových infekcí; EMINENT, Praha, 2014.
... jaká má být velikost plodu?
Rozhodně co nejmenší! Plod se sklízí v době nezralosti. Přerostlé (větší a velké) plody ztrácí postupně hořkost a léčivost. Jejich chuť je nasláslá až sladká. Již jakkoliv nazrálé plody se nepoužívají ani při vaření ani při léčbě. Ovšem poskytují velké výnosy, čehož řada pěstitelů využívá. Doporučuji se velkým plodům vyhnout.
... co si počít se syrovým plodem?
Občas se dá v Čechách koupit syrová okurka (v Asii běžně). POZOR - v syrovém stavu je vnitřní mníšek se semeny mírně projímavý (působí různě, podle zralosti), dokonce se píše o "mírné jedovatosti". Je tedy třeba vnitřek vydlabat a vyhodit. Zbytek pak nakrájet na slabo (jako naší salátovku), pořádně prosolit a nechat hodinu odležet (sůl z plodu vytáhne gró hořkosti), řádně propláchnout / promýt a pak použít do salátů s ostatní zeleninou (ovocem), zkusit nějaký asijský způsob (rybí omáčka + cukr), připravit jako naši salátovku (ocet, cukr, sůl, pepř...), přidat při pečení masa, přidat do silné slepičí polévky (či jiného vývaru). Pokud odříznete konce (špičky) plodu a umě vydlabete vnitřek, můžete jej naplnit dobře okořeněným mletým masem (česnek, cibule, sůl, pepř, zázvor, chilli, medvědí česnek...) a vařit s vývarem, péci s masem apod. Venkoncem si můžete zkusit plod rozkrájet na tenké plátky a usušit (ideálně na sítu a letním slunci).
Nakrájené půlměsíčky syrového vydlabaného plodu jsou vidět zde.
... jak si nálev z byliny opravdu užít?
Vyzkoušením čínské metody přípravy čajů Gong Fu Cha! Doporučuji použít bylinu kvality NepustilTea-superior a malou skleněnou konvičku. Metoda spočívá v realizaci krátkých nálevů (dle chuti) a použití větší gramáže byliny. Získávají se tak velmi razantní, chuťové plné a silné nálevy (nemusí každému vyhovovat).
---> více o metodě Gong Fu Cha
... musí se při přípravě používat sítko, tzn. je nutné nálev z byliny slévat?
Nemusí a není! Bylinu lze nechat v nálevu, než jej dopijete. Bylina snese mnoho opakovaných zalití a sám jí takto běžně připravuji (buď dělám koncentrát pro ředění nebo bylinu opakovaně trápím horkou vodou, dokud je nálev hořký :-). Pak vyluhovaný zbytek sním nebo vložím do zeleninového (ovocného) salátu. Doporučuji stejnou praxi, bylina je v bio kvalitě a je jí skutečně škoda vyhodit...
... je lepší bylina krájená nebo upravená mletím?
Obě jsou stejných účinků!
(další text v přípravě)
... s čím mohu nálev míchat?
Se spoustou tekutin a pochutin!
Vpodstatě se vším, co vás napadne.
---> receptář
... kdy mám bylinu pít?
Kdykoliv dle chuti! Nálev neobsahuje kofein ani jiné povzbudivé látky. Můžete si jej dát i před spaním či v hluboké noci.
Doporučuji pít nálev samotný i jej míchat s čajem, ovocnými šťávami, zeleninovými šťávami, použít jej do smothie atd.
... jaké jsou doporučené léčebné kúry?
Je známo, že pokud si člověk "huntuje zdraví", trvá to celkem dlouho, mnohdy roky až desítky let. Nelze pak počítat s tím, že uzdravení (či radikální zlepšení zdraví) bude trvat tři dny!
Pro léčbu jsou doporučeny tříměsíční léčebné kúry. Aplikované (ideálně) 3 x ročně s měsíčními přestávkami. Preventivně lze však bylinu pít trvale dle chuti a nálady, v různých koncentracích, jako součást koktejlů, jako ingredienci ve ssmoothie, v blendech s pravým čajem apod. (můj případ :-).
... a co nádobí, jaké použít a kde jej sehnat?
(text v přípravě)
(další text v přípravě)
... jaká je ideální voda pro luhování byliny?
(text v přípravě)
(další text v přípravě)
... je pití byliny návykové?
(text v přípravě)
(další text v přípravě)
... jak mám rozumět označení (NepustilTea-standard) apod.?
Označením NepustilTea vám garantuji vše, co při prodeji prezentuji. Platí to pro prodej (e-shop) i všechny mnou provozované weby. Ručím za to osobně - svým jménem (úplné informace o mé osobě a spojení na mě a adresy ostatních webů).
NepustilTea-standard
je označení špičkové kvality byliny.
NepustilTea-superior
je označení nejvyšší kvality byliny.
NepustilTea-standard+
je označení exkluzivní kvality byliny určené pro předplatitele, vhodné pro jakoukoliv běžnou přípravu.
---> více informací
... jak mohu bylinu použít jinak, nechci-li pít nálev?
(text v přípravě)
(další text v přípravě)
... potřebuji bylinu připravit rychle a jednoduše (v práci, na cestách), jak?
Opravdu jednoduše! Pro rychlou a nenáročnou přípravu jsou k dispozici nálevové sáčky s krájenou bylinou i mletou bylinou...
(další text v přípravě)
... může mi bylina nějak uškodit?
Pokud trpíte nějakým vážným onemocněním (refluxem jícnu, rakovinou žaludku apod.) můžete bylinu vyzkoušet a prozkoumat, zda vám může pomoci. Existují však případy, kdy nemocnému nálev vyloženě nevyhovuje! V takovém případě nemusí být bylina pro vás vhodná. Podobně, pokud vám nálev vyloženě nechutná, nepřemáhejte se. Řiďte se "selským rozumem" - člověk by neměl konzumovat věci, jež mu nedělají dobře nebo k nim necítí důvěru a to i v případě, že by objektivně byly sebeléčivější či nejzdravější na světě.
(další text v přípravě)