K zahřátí ve studených (deštivých aj.) dnech...
Pro chladné dny je vhodný teplý nápoj z Momordiky zvaný "Hořká krása". Hořká krása byla poprvé představena veřejnosti na Vegefestu v Praze v roce 2015 a v témže roce jsem s ní soutěžil na barmanské soutěži v Brně (MATTONI GRAND DRINK - CBA NOMINATION ROUND 2015).
Ingredience teplého nápoje:
1. silný nálev z Bitter-Melon Tea (min 4 g na 500 ml vroucí vody),
2. čerstvá pomerančová šťáva nebo pyré (případně paskalizovaný - nouzově obyčejný - džus),
3. čerstvá citronová šťáva,
4. sušená třtinová šťáva (nemusí být),
5. goji, rozinky, brusinky, moruše, višně apod. sušené ovoce dle chuti,
6. čili papričky nebo mexický koriandr (nebo obojí).
Zhotovení teplého nápoje:
- čerstvý nálev nechat zchladnout, přidat všechna ingredience a podávat,
- místo šťávy (pyré) lze oloupaný pomeranč jednoduše nakrájet, rozmačkat a použít celý,
- pro dospělé lze teplý nápoj vylepšit nějakým dobrým špiritusem a zhotovit neobvyklý long dring pro jaoukoliv párty.
poznámka k ingrediencím:
- plátky Momordiky v bio kvalitě (Organic Thailand / USDA ORGANIC) - koupíte zde,
- ostatní suroviny si jistě opatříte sami (budete-li mít problém s mexickým koriandrem, lat. Eryngium foetidum, dejte vědět - poradím).
poznámka k postupům:
- doporučuji experimentovat se sílou nálevu Momordiky!
další inspirace:
- o studených koktejlech z Momordiky si přečtěte zde,
- Bitter-Melon Tea byl použit (coby hořká ingredience) v zajímavém koktejlu (recept) Leprikón z dílny teatendera Jirky Boháče,
- o bylině čtěte na webu Nepiju břečky,
- zkuste smíchat nálev z Momordiky s nálevem z Jiaogulanu, budete překvapeni výsledkem...